Historik

Roma Glasbruk startades av Carina Löfgren och Kenneth Täckenström 1999 i Roma, som är beläget mitt på Gotland. I deras glasstudio samarbetar konstnärer och hantverkare för att skapa unika produkter och utforska glasets möjligheter.

Redan från starten blev Roma Glasbruks produkter uppmärksammade, vilket bland annat innebar deltagande på ett flertal utställningar både nationellt och internationellt.

Roma Glasbruk tillverkar munblåsta produkter i kristall, där huvudproduktionen består av formgivna bruksföremål och konstglas. Glasbruket konstruerar och utvecklar nya arbetsmetoder, uppbyggda ifrån svenskt hantverk och industritraditioner.

Roma Glasbruk har bland annat tagit fram en arbetsmetod som gett nya konstnärliga möjligheter att utforma glaset, för både bruksföremål och offentlig miljö, såsom skulptur, väggar och fönster.

hemsida-kanna-2st--.jpg

Formgivare för studioproduktionen är Kenneth Täckenström. Han arbetar ur ett skulpturalt perspektiv där bruksfunktionen blir ytterligare en dimension i de uttryck han eftersträvar och försöker uppnå. Rörelse- linje - dynamik är några ledtrådar i hans formgivning.

Roma Glasbruk flyttade sin verksamhet år 2004 till kulturmötesplats Roma Kungsgård. Markerna kring Roma Kungsgård har en lång och innehållsrik kulturhistoria. Redan på sju - åtta-hundratalet var Roma mötesplatsen för det gutniska alltinget . Efter en förfrågan från alltinget etablerades under elvahundratalet ett cistercienserkloster på området.  Stenmaterialet från klostret användes till att uppföra Roma Kungsgård på 1700 talet. I knappt hundra år fungerade Kungsgården som residens åt landshövdingen på Gotland. Idag är området kulturmötesplats. Förutom att det på Roma Kungsgård finns ett stort utbud av arrangemang, aktiviteter och utställningar, spelas det sommartid teater i Romaklosters ruin.

I Roma Kungsgårds östra flygel har Roma Glasbruk sin glasstudio i direkt anslutning till sin fabriksförsäljning, där vi framförallt arbetar med glasfusing just nu. Glasbruket har verkstäder och ateljé i anslutning till det kulturhistoriska området.

Roma Glasbruk har sedan år 2011 även etablerat sig i Tibro. Glasstudio med butik hittar man i centrala Tibro, i ett vackert stationshus i tegel från 1876. Tibro är en småstadsidyll mitt i Sverige som präglats av hantverk och design i över 200 år.

Tibro är idag känt för att vara Sveriges möbel och inredningscentrum. I Tibro finns Inredia som är en mötesplats för formgivare, arkitekter. möbelproducenter, och andra som arbetar professionellt med inredningsdesign.

Roma Glasbruk säljer även sina produkter i egen butik i Sälen.